úterý 31. ledna 2023

Čajové ochutnávky XVI

Jednou z mých nejmilejších zábav je ochutnávání nových čajů, přičemž poslední měsíce přinesly hned několik zajímavých kousků. Do kterých zemí nás další díl čajových degustací zavede tentokrát?

  • Acorus - Travel Tea Set
  • MixiTea - Shou Mei
  • Eteaket - Tomatin Whisky Tea

Acorus - Travel Tea Set

Na litevskou značku Acorus mě navedla Stáňa z blogu Veverkoviny, která, stejně jako já, sbírá čajové přebaly. Stylová kolekce 60 sáčkových čajů za krásných 165 Kč byla v obchodě CGfoods příliš lákavá, abych jí odolala.

Travel Tea Set, jak je kolekce pojmenovaná, přišel v nápaditém balení, obsahujícím celkem 6 druhů čaje. Sáčky inspirované různými zeměmi byly zabalené v pestrobarevných přebalech, které potěšily moji sběratelskou duši (a potěší určitě i Stáňu, pro kterou už mám vzorky nachystané v obálce). 

Acorus - Travel Tea Set

Thajsko: zelený čaj s moringou - tuze příjemná záležitost! Vyvážený zelený čaj s exotickým nádechem, který čaji dodává citronová tráva a listy stálezeleného stromu moringa. Výsledkem je osvěžující a přitom chuťově plný čaj.

Čína: zelený čaj s praženou rýži - další povedený zelený čaj. Praženou chuť tradičního čaje genmaicha bych v něm sice nehledala, ovšem chuti ani vůni nemám co vytknout. Mimo praženou rýži čaj obsahuje i pomerančové slupky a květy jasmínu, a až jsem byla překvapená, jak dobře tato kombinace funguje. Směsi dodává lehkost a svěžest.

Indie: chai tea - méně výrazný černý čaj, který v sobě skrývá špetku chai koření - skořice, koriandru, zázvoru, kurkumy a dalších. Kořeněné čaje jsou většinou silné a nahořklé, tento je barvou karamelový a chutí jemný, na můj vkus možná až příliš.

Provence: levandulový čaj - zklidňující bylinkový nápoj, kterému v chuti dominuje nahořklá levandule, skutečný základ směsi však tvoří mučenka pletní, meduňka a oves. Směs je echt "bylinková" a úplně mě nezaujala, ale na večerní popíjení bude fajn.

Jižní Amerika: maté s citronovou trávou - směs zeleného čaje, yerba maté (lístků cesmíny paraguajské), citronové trávy a šípků. Velice povedené kombo, které skvěle nabudí. Ač se maté tváří nevinně, ve skutečnosti obsahuje více kofeinu než zelený čaj.

Afrika: rooibos se skořicí - lahodná bylinková směs vystavená na rooibos základu, ve které jsem cítila hlavně med, avšak podle složení obsahuje také šípek, pomeranč a lékořici. Chuť je na sáčkový rooibos obstojná a koření čaji dodává šmrnc.

Acorus - Rooibos with Cinnamon

O značce Acorus se mi toho mimo zemi původu nepodařilo více dohledat. Jejich čaje u mě měly premiéru a nikdy dříve jsem na ně nenarazila. S přehledem však můžu říct, že poměr cena vs. kvalita byl až překvapující. Samotný nápad na tématickou cestovatelskou kolekci vnímám jako originální, jakožto i složení samotných směsí, které bylo odvážné a pestré. Krásné balení navíc potěší každého čajomila i cestovatele. 

Negativně hodnotím jen univerzální návod na přípravu na zadní straně sáčků, který u všech pytlíků uvádí vroucí vodu a dobu louhování 3-5 minut. Zelený čaj i maté přitom potřebují vodu chladnější, rooibos a levandule pak zase delší dobu louhování.

MixiTea - Shou Mei

Znáte českou firmu Mixit? Podnikání začala před 12 lety s výrobou zakázkového míchaného müsli, postupně ale sortiment rozšiřuje od zdravých svačinek až po čokolády, preclíky nebo lyofilizované ovoce. Já od Mixitu miluji jejich ořechy v medu a chilli. 

Čaje jsou loňskou novinkou, na kterou jsem byla velmi zvědavá. Momentálně Mixit nabízí 7 příchutí sypaných směsí, ze kterých jsem si vybrala bílý lístkový čaj Shou Mei, ovoněný červeným ovocem. Balení o 40 g je nabízeno za 110 Kč.

MixiTea Shou Mei

S bílým čajem je to vždycky trochu ošemetné. Lístky čajovníku jsou sbírány mladé, dosud řádně nerozvinuté, a neprochází žádnou větší úpravou, pouze se suší. Výsledný nápoj je proto lehký jako vánek. Na první pohled může bílý čaj připomínat zelený čaj, ale množství kofeinu (teinu) je oproti zelenému čaji poloviční, barva nálevu žlutá a chuť i vůně jemnější. Osobně miluji pai mu tan, čínskou "bílou pivoňku", na kterou narazíte v každé lepší čajovně. 

Zpátky však k Mixitu. Na první pohled jsem měla vysoké očekávání. Potěšily mě velké lístky sytě zelené barvy, mezi kterými se objevovaly kousky sušeného ovoce - malin, rozinek a červeného rybízu. Po zalití se z šálku linula nenásilná vůně tak, jak bych ji od bílého čaje očekávala. 

MixiTea Shou Mei

Po prvním ochutnání ale přišlo zklamání, čaj byl skoro bez chuti a chyběla mu pro shou mei typická vůně, kterou ovocné tóny, ač příjemné a bílému čaji lahodící, zcela nedohnaly. Na další pokus jsem navýšila množství čaje (3 lžičky na 250 ml šálek, 80 °C teplota) a nechala louhovat k 5 minutám, pak byl teprve čaj jakž takž obstojný. Vzhledem k ceně a prezentaci bych si však představovala něco ještě o chloupek vymazlenějšího. Chuť za mě odpovídá spíše čaji sáčkovému.

MixiTea Shou Mei

Eteaket - Tomatin Whisky Tea

Tomatin Whisky Tea je čaj, který nás svou vůní přenese do námořních skladů, útulných skotských hospůdek a k teplu rozpáleného krbu. Směs výrazných černých čajů z indického Assamu, Číny a Srí Lanky, zlehka ovoněné bargamotem a chrpou, je umístěna do barelů od whisky, kde nasává kouřové aroma, dokud z ní nevznikne unikátní Whisky Tea.

Eteaket - Tomatin Whisky Tea

Krabičku zajímavého čaje od značky Eteaket mi přivezla kamarádka ze Skotska, v Česku jsem tuto značku ještě nepotkala. V elegantním balení se ukrývá 15 nylonových pyramidových sáčků. 

Čaj je chutný a výrazný, nehořkne a opravdu svérázně voní. V prvé chvíli mi připomínal lapsang souchong, ale chutnal mi více než uzená čínská klasika. Vřelá voda a 3 minuty louhování ve 300 ml přináší velmi potěšující výsledek. Skvělý je i po anglicku s kapkou mléka, která krásně doplní aroma whisky. Až mě překvapilo, jak jsem si tento silný zimní čaj oblíbila!

Eteaket - Tomatin Whisky Tea

A co vy, baví vás ochutnávat nové příchutě, nebo zůstáváte věrní oblíbené klasice?

17 komentářů:

  1. Báro, má odpověď je ti asi jasná - ochutnávám to, co si koupím kvůli přebalům :). Jen občas sáhnu po něčem jiném. Zrovna bílá pivoňka je má oblíbená. Ale čajů mám doma tolik, že nestíhám pít ani ty, co jsem koupila kvůli přebalům.
    Cestovatelská sada má fakt hezké přebaly, budu se na ně těšit, protože když jsem na CGF objednávala já, tak byla zrovna vyprodaná. Jinak značka Acorus je jednou ze značek společnosti ŠVF, patří pod ní ještě značka Etno a Žolynélis. Myslím, že v Litvě je ŠVT největší výrobce čajů - když jsem se kdysi v Kaunasu pídila po čají do sbírky, tak na regálech byly právě hlavně značky Etno, Žolynelis a Acorus. Překvapivě byl největší výběr bylinek a různých jejich směsí, černý a zelený jsem přivezla tenkrát snad od každého jen jeden.
    Hezký den
    P.S. Mrkni jestli jsem ti naposled poslala i Etno - zelený čaj s rakytníkem a jahodový Žolynelis. Ještě tu v krabičkách pár kousků mám, tak pokud jsem ti je neposlala, dala bych od každého jeden stranou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, díky za rozšíření. Etno a Žolynelis znám, jen ty Acorus jsou pro mě nové. Myslím, že v obálce nebyly, ale raději to ještě zkontroluji, až se dostanu domů. Děkuji.

      Vymazat
    2. Tak potvrzuji, že nové Ethno a Zolynelis ještě nemám. :)

      Vymazat
    3. Tak já hned založím novou odkládací krabičku :)

      Vymazat
    4. Díky moc, Stáni. Taky už odkládám. :)

      Vymazat
  2. Ten květovaný hrneček je rozkošný! A sice nejsem žádný čajař, ale Travel Tea Set je tak krásný, že zaujal i mě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oba hrnečky z fotek jsou letošní vánoční dárky, tak už při čajování dělají radost. :)

      Vymazat
  3. Ráda poznávám nové chutě, hodně mě zaujal čaj s praženou rýži :D Ze všech ale zmíněných chutí by mě ale nejspíš nejdívc nadchla Provance, bylinkové odvary jsou moje :D Mám je snad ještě raději než klasický čaj :D
    I když hodně by mě zajímalo, jak chutná čaj s nádechem whiskey, protože čaje po anglicku mají taky něco do sebe :D Ale musím se zeptat: jaké balení čaje preferuješ - sypané anebo v sáčcích a když už v sáčku tak nylonové nebo jiné, které se snáz recyklují? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Genmaicha je skvělá, doporučuji vyzkoušet v čajovně nebo z nějakého čajového obchůdku. Směs od Acorus byla zajímavá, jen nevím, zda se na ni dá mimo cestovatelské maxi balení v našich končinách narazit.

      Osobně preferuji čaje sypané, ale zároveň sbírám barevné přebaly od sáčkových čajů, takže doma mívám obojí - oblíbence kupuji sypané a sáčkové si vozím z cest. Nylonové pyramidky vnímám spíše jako fancy záležitost do kavárny nebo jako dárek, ale přesně jak píšeš, nelze je házet do bioodpadu a jsou drahé, takže sama si je nekupuji.

      Vymazat
  4. Vůbec jsem netušila, že MixItn jede čaje a to jsem věděla, že dělá už spoustu věcí. Škoda jen, že to je zklamání. My teda od MixIt k Vánocům dostali několik druhů různě ochucených oříšků a ty jsou teda výborné :-) Ale asi bych řekla, že není dobrý nápad pouštět se do všeho. Každá firma má dobré jiné věci, tak moc nerozumím těm značkám, které se snaží dělat vše a nedrží se toho, co jim jde lépe :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná budou další příchutě lepší, těžko říct. Mixití chilli oříšky každopádně miluji, ty se jim povedly hodně. :)

      Vymazat
  5. Ráda zkouším nové příchutě, teď jsem si oblíbila mango :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Barunko, ráda jsem si přečetla Tvůj čajový příspěvek. Já nejvíc pije čaje bylinkové z bylinek, které si sama nasbírám při svých toulkách přírodou. Ale klidně si dám i kupovaný čaj. Ráda také dávám čaje jako dárky. Měj se hezky, Lenka.
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Domácí bylinkové čaje mám od babičky a také je miluji, nad čerstvé bylinky není. :)

      Vymazat
  7. Z tebou zmíněných značek znám pouze Mixit, ale netušila jsem, že dělá i čaje! Škoda, že podle hodnocení není o co stát. Whisky Tea zní jako zajímavý experiment. Nevím ale, jestli by mi chutnal, protože whisky zrovna dvakrát nemusím. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pak by asi spíše nechutnal. Ta vůně je opravdu dost přítomná. :D

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!