středa 6. října 2021

Čajové ochutnávky XII

Čajování podvanácté. Vzhledem ke zdravotním omezením jsou čaje v poslední době jedna z mála pochutin, kterou si můžu pravidelně dopřávat, a tak si každý šálek užívám ještě více než kdy jindy. Co za zajímavé čaje jsem za poslední měsíce objevila?

  • Rituals - Samurai Tea
  • English Tea Shop - kolekce bílých čajů
  • ManuTea - Sladké mámení
  • Twinings - ledový čaj Cold Infuse 

Rituals - Samurai Tea

Samurai Tea pochází trochu překvapivě od značky, co je známá spíše luxusní kosmetikou než čaji. Čaj doplňuje kolekci pánské kosmetiky Rituals of Samurai a díky elegantnímu balení bude krásným dárkem nejen pro muže. Co si pod označením Smoky black tea představit? 

Správně jsem tušila, že bude ukrývat lapsang souchong, nakuřovaný čínský čaj. Čajové lístky jsou sušeny nad doutnajícími kořeny borovic, díky čemuž získávají nezaměnitelnou vůni i chuť, co připomínají uzené maso a z lapsangu dělají spíše čaj pro znalce nežli nápoj na každodenní popíjení. Samurai Tea však obsahuje lapsangu pouze 10 %, zbytek tvoří běžný černý čaj, díky čemuž je směs pro seznámení s uzeným čajem ideální.

Rituals Samurai Tea

Stačilo jen otevřít tubus a čaj provoněl celý byt objímající kouřovou vůní. Uvnitř se nachází 25 menších pyramidových sáčků, přičemž jedna pyramida hravě vystačí i na 0,4 l konvičku. Čaj jsem zalévala vroucí vodou a louhovala 4 minuty.

Těžko hledat čaj, který bych označila za více "mužný" než právě lapsang. Silný, evokující teplo ohně a vůni lesů. Samurai Tea od značky Rituals však nemá takovou plnost jako lapsang souchong, který koupíte v libovolné čajovně, a protože jsem zvyklá na výraznější kouřové akcenty, tak mě neoslovil natolik, abych si jej koupila podruhé. Spíše bych jej klasifikovala jako krásný dárek, který může otevřít dveře k nezvyklým čajům i těm, co by po žádném experimentu běžně nesáhli. Do nadcházejícího podzimního nečasu bude každopádně uzený čaj jako dělaný!

Rituals Samurai Tea

English Tea Shop - kolekce bílých čajů

Britská značka ETS je jedna z mých stálic. Mám od ní ráda zejména černé a aromatizované zelené čaje, většinou výborně ovoněné a chuťově plné. Tentokrát ale udělám změnu a podíváme se na pyramidové balení čaje bílého, který jsem doma měla poprvé. Pyramidky jsou krásně barevné a upoutají pozornost na první pohled.

ETS Organic white tea

Bílý čaj se vyrábí z pupenů čajovníků, které se mnohdy ani nestačily rozvinout, a namísto oxidace se lístky jen pomalu suší. I proto je zaléváme vodou o teplotě 70-80 °C, aby se čaj nespálil, což jsem dodržela i u přípravy ETS čajů. Do ochutnávek jsem zařadila čistý bílý čaj v zelené krabičce a tři ovoněné - modré balení s borůvkami a bezem, žluté s tropickým ovocem a oranžové s liči a kakaem (na tuto příchuť jsem se těšila nejvíce).

Hned u prvního z nich, čistého bílého čaje, přišlo zklamání. Nálev byl prakticky bez vůně, a co hůř, i bez chuti. Ovoněné čaje jsem hodnotila o něco lépe. Liči s kakaem sice taktéž chyběla vůně, ale měl příjemně zemitou chuť s oříškovým nádechem.

Zbylé dvě příchutě, borůvková a tropická, mi přišly v zásadě zaměnitelné. Oba čaje byly lehké jako pírko, trochu nakyslé a osvěžující, vhodné spíše do teplejších měsíců. Oběma ale chybělo specifické aroma bílého čaje, cítila jsem jen ovocné tóny. I chuťově byly nálevy mdlé, jako kdyby si z téže sáčků už někdo udělal čaj přede mnou. Testovala jsem jak konvičku, na kterou byly čaje nevýrazné, tak i 200 ml hrnek; zkoušela jsem dokonce i teplejší vodu, nic z toho však nemělo na chuť čaje větší vliv. Chyba ve skladování nebo překročená doba trvanlivosti? Těžko říct.

Závěrem bych dodala, že porcovaný bílý čaj málokdy dopadne dobře. Je velmi jemný a citlivý na přípravu. V nálevových sáčcích bohužel nemá šanci vyniknout, což vede ke zklamání i u jinak oblíbených značek. English Tea Shop mám ráda i nadále, příště však dám přednost spíše čajům černým, které značka umí lépe, a bílý čaj si dám sypaný z čajovny.

ETS Organic white tea

ManuTea - Sladké mámení

Na mladou českou značku ManuTea jsem slyšela samé kladné ohlasy. Protože však mám doma čajů pořádnou zásobu a protože firma provozuje pouze internetový prodej, k objednávce jsem se dlouhé měsíce nemohla odhodlat. Nakonec si mě Manu čaje přece našly, a to když jsem výměnou za staré zrcadlo dostala 100 g balení bylinné směsi Sladké mámení. Ochutnávka přeci bude!

Slečna ani netušila, jak moc se mi trefila do vkusu, neboť bylinné čaje piji ve velkém. Zejména večer jim dávám přednost přes klasickým čajem, neb na rozdíl od něj voňavé bylinky neobsahují kofein a naopak příjemně připraví na spánek.

ManuTea - Sladké mámení

Sladké mámení je voňavé opravdu hodně, asi jako čerstvě posekaná louka s náznakem červených bobulí. Směs je na první pohled krásně barevná, ozdobená modrou chrpou a kuličkami růžového pepře. Ve složení dále figuruje meduňka, ostružiní a jahodové listy, klínky pomeranče, slunečnice, růže a koření. Chuť je typicky bylinková, nasládlá, decentně kořenitá, konejšivá. Čaj je výborná volba na večerní popíjení do chladných dnů.

Oceňuji i praktické balení, kde je popsána nejen příprava, ale i složení a chuť. Se Sladkým mámením jsem byla velmi spokojená a k ManuTea se budu ráda vracet. Na své si přijdou i milovníci kávy, kterou jsem také měla možnost ochutnat - tu najdete pod značkou ManuCoffee.

ManuTea  - Sladké mámení

Twinings - ledový čaj Cold Infuse 

Poslední ochutnávkou bude vzpomínkou na léto. Už v minulosti jsem se zmiňovala, že sáčky pro přípravu ledového čaje nechápu, zejména ve variantě čaje zeleného nebo černého. Louhování zastudena ze sáčku pořádnou chuť prostě nevytáhne. 

U ovocných směsí tak zaujatá nejsem, a tak jsem v létě neodolala novince Cold Infuse od známé britské značky Twinings. Pyramidový sáček je určený do láhve, kde se s ním pořádně zatřepe, ale šejkování stejně nahradí lžička v menším džbánku nebo velké sklenici. Jedna porce je určená na 0,5 l nápoje. 

Twinings Cold Infuse

Zvolila jsem variantu s borůvkami, jablkem a černým rybízem, ale příchutí je na výběr více. Pytlík voněl po ovoci hned po vybalení. Louhuje se aspoň 5, spíše však 10 minut s občasným zamícháním. Líbí se mi, že sáček obsahuje jen ovoce a nejsou v něm žádná aditiva ani cukr.

Výsledkem minimální námahy je osvěžující zdravá limonáda. Limonáda není kyselá, naopak jde do sladka mnohem více, než bych u zvolené příchuti čekala. Cítila jsem z ní rybíz zjemněný jablkem, borůvky ji zase přirozeně zbarvily do syté červené. S mátou a ledem to byla perfektní letní volba, ke které se ráda vrátím i příští rok. Zatím nejlepší varianta přípravy studeného "čaje", kterou jsem měla doposud možnost vyzkoušet.

Twinings Cold Infuse

Jak se liší čajování v létě a na podzim u vás? Co za čaj si v prvních sychravých dnech dáte nejraději?

Číst více článků o čajích

25 komentářů:

  1. Jak asi tušíš, tak já piju, co má zrovna nové přebaly :D. Když si vybírám, tak dávám přednost čajům černým nebo zeleným. V létě jsem teď měla mj. právě i čaje za studena - od Rossmanna. Konkrétně mátu+limetku a jahodu+malinu. Zejména ten s limetkou příjemně překvapil - chutnal a přitom nebyl drahý.
    Máš pravdu, že pytlíkové bílé čaje bývají všelijaké, ale zrovna u pyramidky bych čekala přece jen o fous lepší kvalitu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V zásadě souhlasím. Nevím ale, zda nebyla chyba na mé straně skrze skladování. Čaje jsem doma měla určitě více než rok a papírová krabička je příliš neochrání, na rozdíl od těch zatavených ve folii.

      Rossmann má docela dobré čaje, také mě nějaké příchutě mile překvapily.

      Vymazat
  2. Jejda, doufám, že se tě zdravotní problémy brzy pustí a budeš si zase moct vychutnávat i jiné věci než čaje! O tom studeném čaji každopádně slyším poprvé. Teď už je poněkud pozdě, ale napřesrok bych tomu mohla dát šanci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Maruško. Za měsíc nebo dva budeme vědět více a do té doby budu aspoň krásně hubená :). Ledové sáčkové čaje zažily velký boom už loni, ale až na zmiňovaný Twinings všechny moje ostatní pokusy skončily fiaskem.

      Vymazat
  3. Boudicko, zdravím. Já teď piju čaj ze šípků, co jsem natrhala. A pak takovou směs bylin na dýchací problémy, které mě teď trápí. Směs obsahuje fialky, petrklíče, lípu, bez, diviznu, mateřídoušku, jitrocel, podběl, plicník. Děkuju za Tvoji čajovou ochutnávku. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, moc děkuji za milý komentář. Ze zmiňovaných bylinek mám ráda do čaje zejména lípu a mateřídoušku. Snad čaj pomáhá a budeš brzy fit!

      Vymazat
  4. Snad budou zdr.omezení brzy pryč, jinak já čaje moc nepiju a když, tak večer nějaký bylinkový :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  5. Já miluji čaje po celý rok, ale v létě si dělám spíše ledové a ovocné, v zimě pak všechny druhy kromě bílého, který mi moc nechutná.
    O tom smokey black tea už jsem slyšela cca před dvěma roky, ukazoval mi ho jeden pán tady v UK a moc hezky mi voněl, je to zajímavé na občasnou změnu, proč ne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně lapsang opravdu chutná a zvlášť teď na podzim je to příjemná změna od klasických ovoněných čajů, takže jestli na něj zase narazíš, doporučuji. :)

      Vymazat
  6. Hmmm, ty bílé čaje zní dobře.
    Já jsem ráno dopila svoji oblíbenou dýni-kurkumu, jinak piju pořád to samé. Zelenou Kukichu, černý Ceylon a kontryhel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dýně s kurkumou zní jako ideální podzimní čaj! Kukichu mám taky ráda, senchu ještě o něco raději.

      Vymazat
  7. Ty samé čaje od ETS jsem zkoušela před asi rokem a zklamaly mě úplně stejně a to mám zelené čaje od nich moc ráda, stejně jako ty. Z ledových čajů můžu doporučit ledový zelený čaj s jahodou a mátou z Lidlu. Sama jsem tomu moc nevěřila, ale na to, že se jedná o čaj, který se zalevá studenou vodou, tak je naprosto výborný! Chválil si ho mlj drahý a sám si ho v parných dnech občas dělal, ač čaje jinak nepije. Já v prvních podzimních dnech nejraději volím šípkový čaj s medem. Mám ho s podzimem už léta spojený a mimoc podzim či zimu si ho nedávám, ale v tyhle chladné měsíce mi moc chutná :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinak jsem ještě zapomněla říct k těm bylinkovým čajům. Také je moc ráda piju večer. Úplně nejraději mám čistou meduňku nebo heřmánek. Heřmánek mi chutná moc, na tom ujíždím opravdu hodně :-D. A potom klasický zázvorový s medem a citronem.

      Vymazat
    2. Tak "chyba" u bílých čajů asi nebyla u mě. Já se bála, zda to nebylo špatným skladováním. Heřmánek a meduňku taky miluji ve všech podobách.

      Pro čaj bych do Lidlu cíleně nešla, tak díky za tip! Třeba příští léto. :)

      Vymazat
  8. Ten bylinkový zní moc dobře! Jednou, jednou přestanu být líná na přípravu sypaných časů :-)
    Tím posledním čajem jsi mi připomněla, že chci zjistit, jaktože některé čaje chutnají sladce, i když v nich není cukr. Z mých oblíbených je to třeba od Biogeny mango+růže nebo goji+limetka. Nemáš nějaký tip? Ovocné čaje piju naveliko, ale nesnáším trpké, a takovéhle kupuju opakovaně. Vědět nějak systémově, po čem na internetu nebo v obchodě sáhnout, by mi udělalo velkou radost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, ty na čajových přebalech nemáš to mango+růži, nemám ti ho schovat?

      Vymazat
    2. Eithné, ano ano, jestli není přebal na webu, tak jej pravděpodobně nemám. Odložíš mi jej, prosím? Aspoň budeme mít záminku se po dlouhé době sejít. :)

      Tím, že ovocné čaje piji minimálně, tak se přiznám, že u nich nemám takový přehled. Za kyselý čaj ale často může ibišek, tomu se snažím vyhýbat. Taky mi kyselé čaje nechutnají.

      Vymazat
    3. Čaje s ibiškem nekupuju vůbec, to je vždycky první varování. Ale občas mě udiví, že jsou čaje opravdu vysloveně sladké, mňam.
      Ještě přihazuju ginger+tangerine. Biogena je moje oblíbená značka, i když z poslední várky už mám skoro všechno vypité.

      Vymazat
    4. A není ve složení těch sladkých ovocných čajů stévie (což je bylina se sladkou chutí)? U několika ovocných čajů už jsem na to narazila - třeba zrovna u ledového čaje jahoda+malina od Rossmanna, který jsem zmiňovala ve svém příspěvku

      Vymazat
    5. Stévie je dobrý tip, ta mě vůbec nenapadla!

      Vymazat
  9. Stévie je skvělý tip! Vím, že se používá jako sladidlo, ale nenapadlo mě po ní pátrat. Ale ne, ve složení není u žádného. Je to záhada :-)

    OdpovědětVymazat
  10. V chladném počasí, ať už je to v zimě nebo na podzim, nejraději piju bylinkové čaje a potom čaje se skořicí, anýzem či jiným kořením, protože mám dobrou zkušenost s tím, že hezky zahřejí. :) Z tvého výběru mě zaujal ten ledový čaj, v létě nejspíš vyzkouším, děkuji za doporučení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, ano, také mám zvlášť v chladnějších dnech ráda prohřívací chai (yogi) čaje. Stejně tak sáhnu i po více kořeněném a hutnějším jídlu.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!