neděle 24. října 2021

Kraków 2020 - 1. část

Když se loni v září začaly uzavírat hranice, velmi jsem zatoužila aspoň na pár dnů ještě někam vyrazit. A protože Polsko bylo jednou z posledních zemí, kam se dalo vycestovat, padla volba právě na něj.

Oproti původnímu předpokladu jsem nakonec necestovala sama. V pátek před odjezdem mi zavolala kamarádka Verča, že má nečekaně volný víkend a zda něco nepodnikneme. Následující den jsme se potkaly na nádraží v Ostravě, abychom po 2 letech vyrazily na další dámskou jízdu, tentokrát do Krakova.

Dobré spojení z Prahy nabízelo hned několik dopravců. Velmi jsem ocenila, že jsem se rozhodla pro dražší Regiojet. Vlak do Ostravy dorazil o půl hodiny později, Regiojet však pozdržel navazující autobus do Krakova, díky čemuž jsem přestup stihla a nemusela řešit nepříjemnosti s náhradním spojem. Verča na mě už čekala v autobuse a zbytek cesty uběhl jako voda, kolik jsme si toho potřebovaly říct. Ubytované jsme byly na dvě noci v centru města v příjemném moderním hostelu Roller Aparthostel, kde mimo nás nikdo nebyl, a tak jsme se měly za pár stovek jako královny.

Do Krakova jsme dorazily v sobotu odpoledne, a přestože Verča připravila podrobný plán, co všechno musíme stihnout, muzea jsme se rozhodly nechat až na neděli. Dobře jsme udělaly, neděle totiž celá propršela, zato v sobotu jsme stihly využít krásného zářijového počasí na courání historickým centrem.

Floriánská brána

Krakov, nejnavštěvovanější město Polska a druhé největší co do počtu obyvatel, bylo od 11. do 17. století sídlem polských králů, a nabízí tak množství památek. Centrum je rozlehlé a dýchá historií. Velmi se mi líbilo okolí hlavního náměstíRynek Główny, kde je hlavní dominantou Mariánský kostel, Kościół Mariacki. Hlavní farní kostel v Krakově pochází ze 14.-15. století. Uvnitř mě fascinovala křížová gotická klenba s výmalbou hvězd, připomínajících noční nebe. Hned za rohem Mariánského kostela se nachází ještě menší kostelík z 11. století zasvěcený sv. Vojtěchovi. 

Mariánský kostel

Naproti Mariánskému kostelu probíhají trhy, a to jak venkovní, tak i vnitřní. Část náměstí zabírá krytá tržnice Sukiennice. Ta stojí za návštěvu, i když nic kupovat neplánujete. Budova z 16. století je zajímavá novogotickými arkádami, mezi kterými se ukrývá množství malých stánků, až jsem si připadala skoro jako na tržišti v Maroku. Prodávající nabízeli suvenýry, svaté obrázky, pohledy, ale i jídlo nebo baltské jantary a šperky z nich vyrobené. Zajímavostí tržnice je nůž, dodnes připevněný v chodbě pod klenbou, toho času připomínka zlodějům, kterým se za krádež uřezávaly uši.

Sukiennice

Ruch starého města. Historické kočáry drkotající po kočičích hlavách, mladá houslistka hrající před kostelem, prodavači čerstvého pečiva v modrých rikšách, u kterých se srocovala hejna holubů. Majestátní hrad Wawel, sídlo polských králů, a líně proudící Wisła. U řeky mě zaujal most Kladka Ojca Bernatka, na kterém se pohupují za tmy nasvícení akrobaté. 

Kladka Ojca Bernatka

Pěší most z let 2009-2010 považuji za krásný příklad povedené moderní architektury.

podvečer u Visly

Prošly jsme starou židovskou čtvrť, Kazimierz, dnes populární pro množství food trucků, a hledaly na domech v historické zástavbě staré lucerny, které někde ještě svítily.

houslistka a stará lucerna

Po večeři jsme se vydaly za zábavou do Pinball muzea. Pinbally, hrací automaty z 80. a 90. let, mám docela ráda, ale kdykoliv na ně narazím, bývá zpravidla nutné platit za každou hru samostatně. V krakovském muzeu je za 40 PLN neomezený přístup na téměř 100 pinball mašinek a arkád; otevřeno navíc mívají až do 9 do večera. Daly jsme si s cider, uspořádaly závody v autech i Mortal Kombat, hecovaly se, kdo nastřílí vyšší skóre u pinballu, a vyblbly se jako malé holky.

pinball muzeum

Na Polsku jsem si užívala nejen pohodovou atmosféru, ale i gastronomii. Nekriticky miluji pierogi plněné masem, servírované se zakysanou smetanou. Nejvíce nám chutnalo v Restauracja Gąska, kde jsme si daly ta nejúžasnější vepřová žebra se švestkovým pyré, zelím a opečenými bramborami. A pak taky polské sladkosti. Všudypřítomné čerstvě napečené koblihy, pączki, s nejrůznějšími náplněmi od tvarohu s čokoládou až po marmeládu z růží. Ovoce na špejli máčené v čokoládě a hlavně nezapomenout na Krówki!

pirohy

Večer jsme se na sebe s Verčou vědoucně podívaly, odvalily se na hostel a za drbání nad vším novým, co se za poslední dobu událo, smlsly dvě balení Krówek. My, co jsme ještě před pár lety propařily tři noci kusem, jsme daly přednost pohodlí hostelu, konvici teplého čaje a polským karamelkám, tak dobré byly.

Inu, polský víkend začal báječně. V příštím článku se podíváme za historií na hradu Wawel, do Schindlerovy továrny a do městského muzea.

Související články:
Kraków - číst 2. část

20 komentářů:

  1. Tak Kraków jsem ještě nenavštívila, ale před lety jsem byla se školou na pětidenním výletě v Opoli. Výlet byl fajn, Polsko je z turistického hlediska pěkná země, hlavně ty jejich kostely a chrámy, Mariánský kostel na fotkách je úžasný :) Krowki mám také ráda :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, Polsko je z hlediska turismu pro nás Čechy nedoceněná země. Já jsem byla z Krakova tak nadšená, že jsem o 2 týdny později vyrazila ještě na víkend do Vratislavi. Rozhodně bych se ráda do Polska vrátila a prozkoumala ještě další města. Přímo v okolí Krakova jsou zajímavé solné doly a také bych ráda prošla jejich národní galerii.

      Vymazat
  2. Já v Polsku ještě nikdy nebyla, ale rozhodně bych se tam jednou ráda podívala! Kraków vypadá úžasně, a je super, že vám to takhle vyšlo a užily jste si dámskou jízdu. Hrozně ráda bych takhle někam vyrazila jen s mamkou, tak se stále jen modlím, ať se to cestování nějak zas vrátí do normálu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc přeji, ať výlet s maminkou brzy vyjde! Musí to být náročné, být tak dlouho odstřižená od rodiny.

      Jedna z mých kamarádek bydlí ve Skotsku a také jsme plánovaly už na jaro společný prodloužený víkend. Nakonec na něj došlo až teď v říjnu po uvolnění skotských restrikcí. Je to hrozné. Člověk by řekl, dvě tři hodiny cesty letadlem, a přitom kvůli covidu je už rok a půl návštěva nejbližších nepřekonatelný problém.

      Vymazat
  3. Ach, Kraków, to je jedno z mála míst, na která se opravdu chci podívat. Nemám velkých cestovatelských ambicí a exotika mě nechává spíš chladnou, ale Polsko mě láká dost. Doufám, že na něj v dohledné době dojde :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Krakow by mne docela zajímal, ale manžel nemá rád velká města (a já jsem tedy taky spíš lesní než městská - ve velkých městech se blbě orientuju), takže možná někdy. Zatím jezdíme s chutí spolu do kopců a jen občas ukročíme do nějakého městečka (velikost Loket nebo Beroun je pro nás tak akorát :D)
    Takže jsem se s chutí koukla na tvé fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krakov je sice rozlehlý, ale zároveň příjemně klidný a neuspěchaný. Vůbec bych netipla, že se jedná o 2. největší město Polska. Tak třeba někdy, když bude cesta okolo. :)

      Vymazat
  5. Krásne mesto. Ja som nebola ešte v Poľsku ale rada by som sa tam pozrela. Snáď nabudúce.

    Andula z blogu DISCOVERINGGLAM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepočítáme-li výlet na letiště v Katovicích, tak jsem taky byla v Polsku poprvé až loni. Myslím, že je z pohledu turismu dost nedoceněné.

      Vymazat
  6. Boudicko, parádní výlet. Taky si myslím, že je Polsko co se týče cestování nedoceněné. A ty Krowky miluju taky, takže màm pochopení... Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krowky jsou skvělé. A kolik měli v Polsku příchutí, které u nás neprodávají! Polsko mě natolik mile překvapilo, že jsem hned o dva týdny později vyrážela na výlet znovu, tentokrát do Vratislavi.

      Vymazat
  7. Do Krakova se chci už dlouho podívat. Nemáme to daleko, ale pořád jsem se tam nevypravila. Tak jsem ho teď měla aspoň zprotředkovaně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krakov mi přišel jako docela "baby friendly" destinace, takže třeba jej někdy prubnete i se synkem. Velice doporučuji!

      Vymazat
  8. Byla jsem v Krakově s mamkou před lety, pouze na jeden den, ale i tak se nám tam moc líbilo. Židovskou čtvrt jsme nestihli, ale jinak si celé město náramně užili. Krakov má svoje kouzlo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že židovská čtvrť mi přišla zajímavá hlavně díky jídlu, jinak se z ní příliš nedochovalo. Krakov se mi taky hodně líbil a určitě bych mu ráda věnovala více než 2 dny, které jsme na něj měly s Verčou.

      Vymazat
  9. Taky bych se tam chtěla podívat, krásné fotky :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  10. Díky za tipy! Krakow máme v plánu v zimě, zajet se podívat na trhy a procourat město v takové té vánoční atmosféře... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krakov musí být na Vánoce překrásný! Už teď se těším na tvoje fotky. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!