úterý 8. února 2022

Bullet journal 2021

Stejně jako v předchozím roce, ani loni jsem diář nekupovala, ale vytvořila si vlastní "bullet journal" - kreativní diář, který mimo klasický plánovač nahradil i veškeré další notýsky. Co loňský diář ukrýval?

Základem každého bullet journalu je přizpůsobení potřebám a životnímu stylu svého majitele. Někdo bude mít diář maximálně funkční a praktický, jiný se na něm vyřádí umělecky. Poctivě vedený bullet journal hravě nahradí veškeré seznamy s úkoly, sešity na vedení financí, zdravotní či kulturní přehledy, fitness deníky a tak podobně. Podrobněji jsem se o této metodě rozepisovala už v loňských článcích.

Na internetu lze nalézt spoustu návodů, jak může BuJo vypadat, ale tyhle inspirace dříve nebo později vedou k tomu, že si každý začne diář tvořit čistě podle sebe. Teda alespoň já jsem to tak měla. Oproti typickému BuJo si chystám kalendárium na celý rok dopředu, protože z předchozích pokusů vím, jaké mi vyhovuje a že jej mám raději připravené, a také tu "opravdovou" bullet journal část mám až na konci sešitu pro celý rok společně. Zbytek vypadá prostě jako normální diář:

Největším dilematem, před kterým vždy na začátku stojím, je výběr zápisníku. Ono se to nezdá, ale zvolit ideální formát, počet stran, typ vazby, gramáž papíru a zejména, zda linky, čtverečky, nebo čistý? Na BuJo se nejvíce hodí sešity tečkované (tzv. dot grid), těch je ale stále úzká nabídka, proto jsem zvolila sešit nelinkovaný. Dlouhé roky jsem toužila po zápisníku od značky Paperblanks, od které jsem měla v minulosti i klasický diář, a loni jsem si toto přání splnila. Vybrala jsem výrazný motiv Dharma Dragon, který mi dělal radost pokaždé, kdykoliv jsem na něj kouknula.

Paperblanks Flexis midi

Zápisník ve středním formátu midi byl vskutku luxusní, s krásným nažloutlým papírem ve vyšší gramáži. 176 stran vyšlo tak akorát na jeden rok při týdenních rozpisech na dvojstranu. Pružné desky flexis mi vyhovovaly, protože se díky nim deník krásně otevíral a šlo psát i na vnitřní okraje. Zápisník měl také všitou záložku a vzadu kapsu na drobnosti. Jediné, co bych vytkla, byla absence gumičky nebo magnetického klipu na uzavření, aby se v kabelce samovolně neotevíral. Já jsem doma našla vhodnou gumu z jiného sešitu, a tak jsem používala tu. Každopádně moc oceňuji, že pružná vazba přežila celý rok užívání, až v prosinci se odrbal jeden z rohů. Deník byl lehký, praktický a přitom bytelný. K Paperblanks se v budoucnu zase ráda vrátím.

Výběr psacích potřeb byl pro mě bezpředmětný, protože miluji inkoustové pero, a tak s výjimkou několika málo tabulek jsem diář vytvářela právě jím, v kombinaci s tmavě fialovým inkoustem. Inkoust sice potřebuje pár vteřin na zaschnutí, ale nijak mě to neomezovalo. Na odlišení jednotlivých měsíců jsem využila metalické brushpeny DecoBrush. Jako každým rokem také nesměly chybět diářové samolepky, konkrétně od české značky Fleppi, a věrné pastelky Progresso.

Měsíce jsem oddělila vlepenými výstřižky ze starého diáře od Paula Coelha: Cesty.  Předešlý rok jsem se snažila úvodní strany malovat sama, ale nakonec jsem naznala, že mě to vlastně moc nebaví, tak proč se nutit. Díky zesíleným oddělovačům se mi navíc při rychlém listování snadno dařilo hledat jednotlivé měsíce.

Každý měsíc jsem pak začala úvodním přehledem. Zatímco roční přehledy prakticky nepoužívám, bez měsíčních si nedokážu představit fungování. Používám je na plánování času mimo domov, protože zatím stále pendluji mezi třemi městy, a také na soupisy měsíčních úkolů. Do pravého úzkého sloupce si pak zapisuji cvičení, abych si hlídala pravidelnost.

V hlavním kalendáriu jsem se rozhodla pracovat se stejným rozvržením, jaké jsem měla již v roce 2020. Jeden týden na dvojstranu v řádkovém zpracování s dostatkem místa na víkendové aktivity a poznámky je přehledná klasika, která se mi osvědčila. Právě přehlednost je pro mě zásadní. Nápaditě zdobené diáře vnímám jako krásné na koukání, ale krajně nepraktické, pokud v nich mám něco hledat. Zdobila jsem proto jen výstřižky z Coelhova diáře a pak také, ale to až během samotného zapisování aktivit, diářovými samolepkami.

Druhá část diáře pak obsahovala veškeré další přehledy. Začínám kontakty, pokračuji soupisem svátků a narozenin, které si teda píšu i do vlastního kalendária, ale tady je mám na jednom místě pohromadě, jakožto i tipy na dárky. Následuje přehled věnující se zdraví (termíny posledních kontrol, míry, ošetřující lékaři) a také ženský kalendář.

Dalším přehledem jsou finance, konkrétně trackování úspor na kvartální bázi, protože podrobné evidence po jednotlivých položkách mám na telefonu v aplikaci AndroMoney. Od předešlého roku přibyla stránka věnovaná autu. Moc mi vyhovuje, že na jednom místě místě vidím, kdy mi končí dálniční známka a technická, pod jakým kódem mám v pneuservisu uskladněné pneumatiky, plánovanou údržbu...

Oblíbenou částí je plánovač volna, kam si značím vybrané a naplánované dny dovolené, ale také tipy na výlety po Česku i v zahraničí. Když o víkendu nevím, kam se vypravit, stačí mrknout do diáře. Podobně fungují i kulturní a literární seznamy, co bych ráda viděla v divadle nebo si přečetla. 

Z lednových předsevzetí jsem sice vyrostla, ale líbí se mi myšlenka několika málo úkolů a cílů na každý rok. Co bych chtěla vyzkoušet, do čeho nového se pustit, jaké památky chci už letos opravdu navštívit? A tak vzniklo "20 úkolů na 2021", přičemž nakonec jsem skončila jen se 17. Cílem nebylo splnit vše, některé body jsem ani neměla jak ovlivnit, spíše se inspirovat a zapracovat na oblastech, které jsem si vytipovala, a vrhnout se do dlouho odkládaných aktivit. No a samozřejmě nesmí chybět ani wishlist na větší nákupy.

Diář pro mě zdaleka není jen plánovačem, ale mapou celého roku, od základních kontaktů až po seznamy cílů a přání. Jeho tvorba mě baví, ještě více si však užívám následnou práci s ním. Jak to máte s diářem vy? Vedete jej elektronicky v telefonu, nebo ho potřebujete držet v rukách?

(Fotky byly nafoceny již začátkem roku tak, jak jsem postupně diář dokončovala.)

Související články:
Bullet journal - začínáme
Paperblanks, král diářů

20 komentářů:

  1. Jeee, ten se ti povedl! :) Je fajn se kouknout, jak bujo pojmou ostatní, u tebe se mi líbí ta jednoduchá titulní měsiční strana, to je hezký přehled!
    Jinak tedy na bujo už nedám dopustit, co si nenapíšu, to neudělám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Jituš! Od tebe mě to těší dvojnásob, tvoje BuJo jsou pro mě totiž velkým zdrojem inspirace. :)

      Bez měsíčních přehledů nemůžu fungovat a je to jeden z hlavních důvodů, proč si vytvářím diář sama. Jak pro plánování přesunů, tak i větších úkolů, které mi v týdenním kalendáriu často zapadnou.

      Vymazat
  2. Tak to tedy Baru klobouk dolů, takhle mít vymakaný diář, vlastnoručně vytvořený ! Mně elektronický diář nevyhovuje, potřebuju ho držet v rukách, jak píšeš. Mám již podruhé diář od Kateřiny Winterové a jsem s ním moc spokojená. Píšu si tam vše, co mě čeká, úkoly,plány, sny, radosti... Diář má mimo políček na jednotlivé dny i volné stránky, takže ho mám i jako malý deníček. Lepím si tam různě samolepky (taky mám ráda Fleppi), naše Jani mně pořád zásobuje... Je sice trochu těžší, ale já nosím větší kabely a stojí mně to za to. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, mockrát děkuji! Na diář od K. Winterové jsem koukala v knihkupectví a je krásně zpracovaný, navíc spousta tipů k pěstování, musí být radost si do něj psát. Z Fleppi objednávám, co obchod vznikl, a je radost sledovat, jak se nabídka postupně rozšiřuje. S diářem je pak hned větší zábava. :)

      Vymazat
  3. Na BuJo nejsem dost systematická. Já mám stojací kalendář na psacím stole v práci a píšu si tam jak pracovní termíny, tak soukromé s výjimkou víkendových akcí (ty nosím v hlavě - zas ji tolik není :).
    Tvůj BuJo ale vypadá moc pěkně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Stáni! Se systematičností mám problém i já, proto si dělám kalendárium na celý rok dopředu. Začnu z kraje podzimu a do ledna mám většinou hotovo. Ale musí to člověka bavit, jinak to nemá smysl. Dnes se dá koupit tolik krásných diářů a kalendářů, že dělat si vlastní, pokud to není vyloženě zábava, by byla hloupost. :)

      Vymazat
  4. Jé, to vypadá moc hezky a působí to mile :) Baruš, zaujal mě tvůj plán na Černobyl. Ráda bych se tam taky podívala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teri, děkuju. Já měla možnost jet do Černobylu před 3 lety s kamarádkou, ještě než vyšel ten seriál od HBO. Nakonec to kvůli našponovaných cenám letenek nevyšlo a dodnes mě to trochu mrzí, protože kamarádka teď má miminko, takže je společný výlet na pár let ze hry. Navíc skrze současnou politickou situaci ani nevím, zda je Ukrajina na podobný výlet ještě bezpečná. :(

      Vymazat
  5. Teda, tohle já obdivuji. Párkrát jsem to zkoušela, ale nikdy jsem u toho nevydržela. Ráda si zdobím, zapisuji, dělám seznamy a tak, ale mám raději, když si spíše něco doupravuji, než tvořím úplně z ničeho. Ale hrozně se mi to líbí a sleduji několik účtů na instagramu, které jsou opravdu vymazlené, co se týče BuJo.
    Sama používám kroužkový diář od Filofaxu, jejich náplně mi ale nevyhovují, takže si objednám od slečny, která je tvoří z Etsy a ty jsou boží, navíc používá i mnohem kvalitnější papír.

    Černobyl mě také zaujal, chtěla jsem navštívit tak dlouho, snad už někdy v roce 2015 jsem se bavila s tátou, zda by jel se mnou, nikdy to bohužel nějak nevyšlo, tak snad jindy, jelikož teď bych tam asi moc cestovat nechtěla, fakt škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Filofax pokukuji už několik let, ale vždycky si říkám, že těch stránek s kontakty apod., které bych přesouvala z jednoho roku do druhého, vlastně moc nemám. On je ten diář s deskami a kroužkovou vazbou přeci jen o dost větší a rozměrnější než běžný zápisník, a já diář potřebuji nosit s sebou. Moc se mi však Filofaxy líbí, tak třeba jednou. :)

      Jo, Černobyl už taky mám na seznamu dlouhé roky, pořád mi uniká...

      Vymazat
  6. Zrovna včera jsem komentovala jeden článek taky na toto téma a psala jsem, jak vás obdivuji v tom, že jste takto kreativní. Mně by to nebavilo už jenom proto, že na to nemám čas a nevěděla bych, jak a co tvořit. :-D Ovšem takto to vypadá fakt moc krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jani! Není to taková věda. Na inspiraci lze najít plno návodů, ať už na Instagramu nebo blozích, a člověk pak poměrně rychle zjistí, co opravdu využívá a jaké rozložení mu vyhovuje. Jenže musí to bavit a naplňovat. Pro mě je "plánování" koníček jako každý jiný. :)

      Vymazat
  7. Tahle módní vlna mě dokonale minula. Ne že by se mi to nelíbilo, když to takhle vidím, naopak, vypadá to moc hezky, přehledně, kreativně, samé plusy. Ale jak nejsem příliš vizuálně orientovaný člověk, tak vím, že právě tam to u mě taky skončí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem za BuJo vlnu ráda, protože konečně není divné, když si diář píšu sama a pořád vymýšlím, čím jej vylepšit. Navíc je to skvělý způsob, jak prakticky zužitkovat zálibu v denících, inkoustech a papírenských serepatičkách, aniž bych tvořila jen do šuplíku. Holt koníček jako každý jiný, člověka to musí bavit. :)

      Vymazat
  8. Myšlenka se mi líbí, ale to vlastnoruční provedení by mi asi vadilo. Je to na mě málo úhledné, systematické a prostě málo strojové :-) Zlaté diáříky měsíc/stránka, které mě věrně provází už od puberty. Písmo mám naštěstí droboučké odjakživa, takže jsou pro mě ideální, že se v nich nemusí listovat a všechno je vidět na první pohled. A přehledy si píšu na desky zevnitř: kdy mi končí technická, kdy platnost průkazů, kdy mám doktory a tak...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Instagramu jsem viděla spoustu BuJo, které jsou jako natištěné, okýnka perfektně naměřená na milimetr přesně, natolik profesionálně jsou diáře vedené. Mě tato část tvorby moc nebavila, tak jsem se na pravítka vykašlala a začala vést diář od ruky, což, no, není pro každého. :D

      Měsíc na dvoustranu, to by mi nestačilo, a to vedu pracovní záležitosti v Outlooku. Teď ale jedu 2 týdny na dvojstranu a jsem až překvapená, jak mi to vyhovuje. Mám ale rozměrově větší sešit, než jsem měla loni, a už se mi nevejde do menších kabelek, takže se asi budu vracet k menším formátům a týdnu na dvojstranu.

      Vymazat
  9. Sama jsem se do Bullet Journalu ještě nikdy nepustila, ale hrozně se mi to líbí. Je to určitě skvělý způsob, jak podpořit kreativitu. Mně se osvědčil malý diář, který se mi vejde do každé kabelky, ale nejvíce využívám kalendář a upozornění v telefonu. Ale takto estetické to rozhodně není. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že s rozměrem trochu bojuji. Mobil máme stále u sebe, lze kdykoliv nahlédnout do událostí, zato silnější diář (a zejména většího rozměru, který využívám letos) je v kombinaci s menší kabelkou docela nepraktický. Ale já zase pracuji převážně z domu, tak toho přenášení tolik není, jinak bych to asi taky musela řešit jinak.

      Vymazat
  10. Já se na tyhle Tvé papírenské články vždycky tak těším. :-D
    Máš to pěkně zpracované a hlavně - funkční, takže dorá práce (a zábava :-)).
    Na papírový diář nedám dopustit a rok 2021 byl mým prvním ve stylu BuJo. Přehledy mám podobné jako ty, akorát jsem si navíc založila dvoustránku, kde mám přehled jídel, která vařím/chci se naučit, abych měla inspiraci na jednom místě. Týdenní kalendárium je pro mě aktuálně zbytečné, takže si dělám jen to, co tady máš jako měsíční přehled, rámeček na úkoly, prostor pro vzpomínky, a stačí mi to. Už se dlouho chystám to taky sepsat, ale asi ještě počkám, až se mi podaří nastřádat ještě pár hezkých stránek (ať žije Fleppi a pdobné samolepkové bohyně!). :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tlapko, jsem na tvůj bullet journal moc zvědavá! Šup sem s ním. :) O sepisování jídel jsem taky uvažovala, do letošního je nejspíš také zařadím. Díky za připomenutí.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!