pátek 28. ledna 2022

Oblíbená česká (i slovenská!) kosmetika

O kosmetice píšu málo, ale když už, tak se snažím, aby to stálo za to. Loni jsem vám představila svoji oblíbenou značku Saloos, teď bych na článek ráda navázala s dalšími výrobci kvalitní české a slovenské kosmetiky.

V posledních letech se mi úspěšně daří množství kosmetiky redukovat. Preferuji univerzální produkty, které mi pomohly eliminovat množství poloprázdných lahviček a kelímků, co se povalovaly doma ještě dlouho po době spotřeby. Zůstávám věrná svým oblíbencům a jen málokdy experimentuji. Níže zmiňované produkty jsou z těch, které kupuji opakovaně a nikdy doma nechybí.

Purity Vision

Česká značka založená roku 2008 produkuje přírodní kosmetiku převážně v bio a fair trade kvalitě. Sortiment je založený na produktech s jednoduchým složením o několika málo položkách, mnoho kosmetiky je čistě jednodruhové. Produkty jsou vysoce univerzální. To může být zpočátku trochu matoucí, když je někdo naučený kupovat třeba krémy na tělo, obličej, ruce i nohy zvlášť. Jaký kelímek použít na co?

Purity Vision

Přírodní květinové vody jsou skvělá osvěžující čistidla na obličej i celé tělo. Na 1 litr květinové vody je spotřebováno 1 kg květů, sbíraných v bulharských horách. Výsledná voda pomůže se závěrečnou fází odlíčení pleti (kompletní make-up ale nestáhnou) a kdykoliv v průběhu dne jemně osvěží, aniž by pleť jakkoliv vysušila nebo stáhla. Můj aknózní obličej si pochvaluje protizánětlivý heřmánek, který bude skvělý i pro děti, vy třeba oceníte růži, neroli nebo levanduli.

Univerzální krémy a másla jsme si zamilovala na jakákoliv suchá místa po těle, díky bezvodému složení v zimě nebo při suché pleti i na obličej, nebála bych se ani pro děti nebo na rty. Vždy mám jedno máslo na nočním stolku na zjemnění rukou a nohou před spaním. Výhodou je, že másla jsou tak hustá a výživná, že stačí opravdu maličko. Vybírat lze buďto mezi jednodruhovými (např. bambucké máslo), nebo bylinnými maceráty. Mým favoritem je vanilka, jejíž vůni miluji.

Se stejným nadšením používám i přírodní oleje. Jedná se o luxusní náhradu tělových mlék, použít je ale můžete také na masáže nebo do koupele. Oleje se nanáší na ještě vlhkou pokožku, aby se vstřebaly. Sice i přesto zanechají lehký mastný film na těle, ale pocit bezkonkurenční hebkosti žádné tělové mléko nenavodí. Speciální kategorii má kokosový olej, který dnes už kupuji ve velkém 500 ml balení. Tváří se jako tuhý olej, ale při teplotě nad 23 °C taje. Využívám jej spíše v kuchyni při vaření - skvělý je na palačinky a sladká jídla, přípravu mořských plodů na pánvi nebo do asijské kuchyně. V koupelně najde uplatnění třeba jako maska na vlasy nebo namísto pěny na holení.

Zajímavým produktem je BioEpil, arabská depilační cukrová pasta. Na trhání chloupků na nohách nebo v podpaží sice nestačí, výborná je však na jemný porost na rukou, břiše, u mužů na epilaci zad... Pasta je šetrnější než epilátor a nehrozí spálení kůže jako u vosku. Příjemně voní, je přirozeně antiseptická a balení vydrží celé roky, jen manipulaci s ní je potřeba vychytat. 

Na Purity Vision mám ráda jednoduchost, nekompromisní kvalitu a přirozeně aromaterapeutické vůně. Jednodruhové produkty navíc využívám při přípravě domácí kosmetiky - mrkněte třeba na přípravu domácího balzámu na rty, kde jsem využila vanilkový olej a bambucké máslo.

ATOK original

ATOK jsem objevila až relativně nedávno, ač s ním pracuje i moje kosmetička, což potvrzuje jeho popularitu i v odbornějších kruzích. Opatrně zkouším další produkty a na mé stupnici oblíbenosti začíná předstihovat i dosud nedotknutelný Saloos. 

Značka byla založena roku 1997, kombinuje tradiční léčivé postupy s moderními trendy a co je pro mě osobně důležité, pracuje s aktivními čerstvými surovinami. Ne všechny produkty se sice můžou pochlubit 100% přírodním složením, nicméně všechny jsou vysoce funkční a léčivé.

ATOK original

Od Atoku s partnerem oba milujeme sprchové oleje. Jsou nádherně voňavé a skvěle myjí, zároveň však nevysušují pokožku a plně nahradí také tělové mléko. Já jsem si zamilovala levanduli, která umí při večerním sprchování ukonejšit ke spánku. Olej Intimka je určený hlavně pro děti, ale využijí jej i dospělí na jemné mytí celého těla včetně citlivých partií, aniž by došlo k jejich podráždění. 

Na akné se mi velice osvědčila pleťová voda s obsahem hřebíčku, kterou kupuji poslední rok už ve velkém balení. Pleť důkladně vyčistí, přesto nevysuší. Hřebíček zde funguje jako přírodní antibiotikum, což je pro bolavý obličej požehnáním. Někomu může vadit typicky kořeněná vůně, já ji mám ráda. ATOK nabízí i plno dalších pleťových řad, stačí si vybrat podle svých potřeb. Mimo pleťových vod i tonika (s obsahem alkoholu), mléka, čistící oleje a micelární vody, jakožto i doplňkové krémy a séra.

Havlíkova apotéka

Značka, založená roku 2014, získává v mém okolí na stále větší popularitě. Produkty jsou organické, kvalitní a velmi mě baví povedená retro balení. Pár produktů jsem vyzkoušela, žádný mě však nezajal natolik, abych se k němu cíleně vracela. Až na jeden - a na ten naopak nedám dopustit. Tím oblíbencem je Český krém, který si každým rokem kupuji na léto. 

Havlíkova apotéka


Přírodní oleje a másla mají totiž jednu velkou nevýhodu - při vyšších teplotách žluknou. Já navíc trávím půlku týdne mimo domovskou základnu, takže skladovat je v chladu nezvládám. Na letní měsíce proto do kosmetické taštičky přihazuji právě Český krém, univerzální krém na vše. Je tak akorát lehký, aby se dal použít i ve vedrech, a přitom lehce výživný. Vhodný bude zejména pro normální pleť, ale dobře ho snáší i ta moje problematická, navíc je z něj skvělá podkladová báze pro make-up. Používat ho může celá rodina, já si jím navíc zvesela mažu i ruce a cokoliv, co je zrovna potřeba, protože cena krému je příjemná a já aspoň na cesty nemusím vozit více lahviček. 

Pokud jsem nic nepřehlédla, tak má Český krém přírodní složení, praktické balení, u kterého není třeba sahat do kelímku prsty, a osvěžující meduňkovou vůni. Nejlevnější krém ze sortimentu za mě předstihl i třikrát dražší opěvovaný Havlíkův přírodní zázrak, jakožto i Krásnou slečnu, určenou přímo na akné.

Kvitok tuhé šampony

A na závěr jeden objev ze Slovenska. Vyzkoušela jsem velké množství tuhých přírodní šamponů, abych na ně ve výsledku totálně zavřela. Většina vyžadovala octové oplachy, jinak byly vlasy hrubé a nepoddajné, nebo se mi po nich tvořily lupy. Vyhovoval mi akorát LUSH, který však není 100% přírodní a navíc i docela drahý. 

A pak jsem objevila Kvitok, novou ručně vyráběnou značku přírodní kosmetiky. Jejich šampon jsem vyzkoušela jsem jen díky tomu, že nabízí i malé 25 g balení, které bych případně užila na ruční praní jemného prádla. Následovalo však milé překvapení a moje nadšení vydrželo po celý rok, takže už mám doma čtvrté balení. Nejraději mám kořeněné Vzácne drevo, které svojí výraznou vůní provoní celou koupelnu, a pro změnu jsem teď měla jemný Ylang ylang. Vybere si každý.

Kvitok tuhý šampon

Šampon příjemně pění, rychle vyschne, takže se mi zatím žádný nerozmočil (a to je na cesty zavírám do plechovky) a je vhodný i na denní používání. Vlasy jsou nepřesušené a přitom dobře umyté, voňavé a tak hladké, že ani nepoužívám kondicionér. Složení šamponu je čistě přírodní, bez sulfátů, parabenů a chemických tenzidů, takže ho mimo domov v pohodě používám na mytí celého těla. Velké 50 g balení, které mi u denního užívání vydrží minimálně 3 měsíce, stojí kolem 200 Kč. Jsem moc spokojená a už se těším na další kousky, které od této značky vyzkouším!

Jakou českou nebo slovenskou kosmetiku byste rádi doporučili vy? Dbáte na složení kosmetiky a chodíte pro ni do specializovaných obchodů, nebo vybíráte spíše v supermarketech či drogeriích?

Více čtení o kosmetice:

Milujeme Saloos
Barvení vlasů hennou
Další články z kategorie

Ráda bych ještě pod čarou uvedla, proč v článku zmiňuji, že mám problematickou pleť, ale zároveň u žádného produktu neuvádím, že mi akné jakkoliv zlepšil. Moje akné je způsobené hormonální nerovnováhou, která bohužel nemá žádné jednoduché řešení. Kosmetiku proto s kosmetičkou vybíráme tak, aby urychlovala hojení, působila na záněty antisepticky a zbytečně pleť nezatěžovala. Sama o sobě mě však akné nezbaví.

25 komentářů:

  1. Purity Vision mám ráda. Bambuckým máslem jsem loni v zimě mazala i syna.
    Nejčastěji používám Alverde, je to takový kompromis v nárocích na kosmetiku a zároveň v ceně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DM mám taky moc ráda. Alverde je fajn a navíc mají velký výběr přírodní kosmetiky i od jiných značek.

      Vymazat
  2. Já jsem přesně ten člověk, který má odlišné oleje na pleť ráno, před spaním a do vlasů a krémy na ruce, na tělo a na nohy :) Ale zvládám to spotřebovat před datem spotřeby bez problémů, tak mě ta různorodost spíš baví, než že by mi překážela.
    Trochu mám problém s tím, jak adoruješ kokosový olej. Ten je přece hrozně komedogenní a zacpává póry, a to jak na pokožce, tak na vlasech. Na tvůj popud jsem ho zkoušela místo pěny na holení a vůbec mi nesedl, takže zůstávám u jeho použití na vaření. Akorát chci podotknout, že prostě může vlasům škodit a ještě víc napomáhat jejich vysušování.
    Atok zní zajímavě, ten ráda vyzkouším. Nejvíc mě ale zaujal Kvitok - tuhý šampon jsem vyzkoušela jednou a zcela na něj zanevřela, tak mu dám ještě jednu šanci. Hrozně bych totiž chtěla něco praktického na cesty.
    Skvělý článek, takové mám ráda! Díky za tipy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kokosák bych na obličej nedala, protože přesně jak píšeš, ucpává póry, ale na vlasy mi přijde úplně super (nanáším ho tedy jen do délek, kořínky ne). Klasické oleje jsou na moje mastnější vlasy moc mastné, kokosový mi přijde tak akorát, ale jak barvím hennou, tak možná se pak vlasy chovají jinak a vyhovuje jim jiná péče, srovnání nemám. A co se toho holení týče, tak sice je od kokosáku upatlaná žiletka i vana, ale co ho používám, tak žádná vyrážka, pořezání ani suchá kůže další den, takže za mě je kokosák nedotknutelný. Zkoušela jsem i kupované holicí oleje a je to stejné, jen ten kokosák stojí třetinu. :)

      Každopádně díky za sdílení zkušenosti. Tady je hezky vidět, že u přírodní kosmetiky platí, že na co nedá jedna dopustit, to druhé nebude vyhovovat vůbec. :)

      Vymazat
  3. Díky za zajímavé tipy! :-) Já jsem pod tvým vlivem zkusila arganový olej (ten jsi jmenovitě nedoporučovala, ale skrz Saloos jsem se k němu dostala) a jsem s ním moc spokojená. Je tak univerzální! Na oči, obličej, vlasy, ruce... všechno. A skvěle se vstřebává, z olejů, které jsem vyzkoušela, určitě nejlíp.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hromadu arganového oleje jsem před pár lety dovezla z Maroka. Je to zázrak, zvláště na starší nebo namáhánou pleť. Samotný jej skrze akné na pleť nemůžu, ale babička si jej moc pochvalovala, tak jsem jí pak většinu poslala, že ho ocení více. :)

      Vymazat
  4. Já bych to s dovolením také otočila: kokosový olej je vysoce komodogenní, z 5 stupňů komodogenity má 4. To znamená, že ucpává póry. Dalším problémem je také to, že kokosový olej má velké molekuly, které se do pórů (jak na obličeji, tak na vlasech) nejsou schopni vejít. Na pleti i na vlasech tedy sedí a ucpou póry. Do pleti i do vlasů pak nejde výživa, vysušuje se vlas a slábne. Pleť i dehydratuje, dělá vrásky a akné.

    Přijde mi to jako velice rozsáhlý mýtus, až je mi z toho smutno, že jej někdo využívá i na své tělo. A ano, pokud někdo doopravdy tvrdí, že mu to dělá dobře, tak nedělá. Pod mikroskopem by vlas po dlouhodobějším používání asi nevypadal tak, jak si doopravdy myslíš.

    Stejně tak bych otočila i nepravidelné používání kondicioneru. Šampon má za úkol vlas vyčistit a otevře jej, kondicioner vlas pak vyživí i zevnitř a vlas uzavře: proto se vlasy pak tolika nelámají a nedrhnou.

    Kvitok je mimochodem skvělá značka, která využívá kvalitních aktivních přírodních látek. Stejně tak Havlíkova apotéka. Já osobně Havlíkův přírodní zázrak doporucuji, jen se s ním naučit pracovat: používat ho na vlhkou pleť (stejně jako všechny oleje) a přes noc si vykouzlíte krásnou pleťovou masku.

    Věřím, ze sis dala s tímto článkem práci, vypsala jsi, co Tobě vyhovuje, nicméně je obecně škoda, že takové kosmetické mýty ještě převládají a nejen ty, které jsem zmínila výše. S názorem využívat co nejméně kosmetiky a využívat přírodní kosmetiku, velice souzním. Ráda mohu za sebe doporučit zinkovou mast od Purity Vision, která je skvělým pomocníčkem lokálně na pupínky a nejen to, určitě si i poradí s opruzenami, ekzémem a spousty dalších.

    Nu, přeji Ti hodně štěstí s pletí, jsi šikulka, že to takhle s pletí zvládáš, a hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Před lety se mi dostala do rukou originální monoi kosmetika z Tahiti. Celá byla založená právě na kokosovém oleji. V českých podmínkách to bylo dost nepraktické, protože olej v úzkých lahvičkách zatuhl. :) Tak si říkám, zda by kokosový olej opravdu po tisíciletí místní ženy používaly, kdyby byl tak škodlivý? Není celé kouzlo v tom, užívat kokosák na mokrou pokožku/mokré vlasy, ne nasucho?

      Už asi 10 let si totiž barvím vlasy hennou. Dříve jsem je mívala po barvení rozlítané a přesušené, protože vymývání henny = půlhodina drhnutí šamponem a pak fénování. Co jsem zahrnula do této ceremonie kokosák, tak jsou vlasy po usušení krásně poddajné a vláčné. Nepoužívám ho tedy denně ani týdně, max. 2x do měsíce, právě po barvení nebo dlouhém namáhání (sůl, chlor, slunění), ale vyhovuje mi to moc. Zkoušela jsem i arganový olej a vanilkový, ale po těch byly vlasy mastné, kokosák je jen uhladí. Na pleť ho ale nepoužívám, ani jsem ho k tomuto účelu nikdy nedoporučovala. Vím, že ucpává póry, a jsem ráda, že jste to s Eithné v komentářích zmínily, když jsem na to v článku zapomněla. Mně osobně na pleť teda nevyhovují žádné jednodruhové oleje. Zinkovou mastičku jsem zkoušela, pupínky po ní sice mizí, ale tvořily se mi na jejich místech suché šupiny. Na lokální vysušení se mi osvědčil gel při aktivním akné od Syncare, ten funguje podobně, ale je jemnější.

      Děkuji moc za obsáhlý komentář a tipy! Krásnou neděli.

      Vymazat
  5. Boudicko, zdravím. Ráda jsem si všechno přečetla včetně komentářů. Líbí se mi, že jedeš dost na přírodní vlně. Já jsem hodně bylinková, sbírám bylinky a vyrábím si pro sebe různé utrejchy, jak já říkám. Ráda dělám mastičky, tinktury, směsi na čaje... Kokosový olej ráda používám v kuchyni a na čištění zubů. Zmiňovaný argánový olej miluju, ten je bezvadný. Těším se na čerstvé kopřivy, ty jsou na vlasy výborné. Před lety mi vypadalo spoustu vlasů, byla jsem z toho nešťastná. Zkoušela jsem všechno možné a pomohla až kopřiva. Pila jsem ji a každý den si polévala vlasy výluhem z ní, z kořene jsem si vyrobila i tinkturu. A vlasy začaly časem podrůsrat... Na kopřivy nedám dopustit. Ale samozřejmě s bylinkami je to dlouhodobé. A to se někdy lidem nechce, chtějí výsledek hned. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lenko, kopřivu znám jen na čištění krve a detoxikaci, ale vůbec jsem netušila, že funguje takhle dobře i na vlasy. Kopřivové šampony jsem měla zafixované jako pomoc proti mastnotě a lupům. Tohle je super tip! Bylinky jsou zázračné, když u nich člověk vydrží.

      Vymazat
  6. Oprava: podrůstat... Omlouvám se, samo se to přepsal... Lenka

    OdpovědětVymazat
  7. Dost mě zaujala tvoje recenze na ATOK. Obvykle totiž používám bylinky, které většinou sama nasbírám. Protože klasická kosmetika na tvář se mi moc neosvědčila a spíš vyrážky zhoršuje. A bylinky mi nepřijdou zase tak silné a nejsou tak účinné jako například na moje vlasy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ATOK je velmi kvalitní, ale bez možnosti vyzkoušet vzorek je to u citlivé nebo špatně reagující pleti pokaždé trochu střelba naprázdno, už jen kvůli možným alergiím na jednotlivé složky. Já si produkty zkouším u kosmetičky, než cokoliv objednávám. Poslední měsíce testuji krémy od české značky Vermione s extrakty z žížal, které jsou určené na velmi problematickou pleť (ekzémy, jizvy, akné apod.). Mám od nich antiseptický gel + alfa základní krém, s oběma jsem spokojená, zamezují hnisání a zároveň nevysušují, takže budu asi dokupovat další balení. Nabízí i mini balení gelu. Na vyrážku by to mohlo být dobré řešení. Mini balení za 89 Kč není tak velká investice, kdyby neseděl.

      ATOK si nechávám na čištění pleti, na to se mi osvědčil parádně. :)

      Vymazat
  8. Baruš, nejvíc mě zaujal ATOK. Já teď testuju Havlíkovou apotéku. Tu odličovací vodu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu jsem ještě neměla, ale krémy mají v Havlíkovi skvělé. :)

      Vymazat
  9. Zdravím, odpovídám na Tvou odpověď výše. :-)
    No, upřímně, to, že kokosový olej někdo používá na mokré vlasy/pokožku zkrátka nemá nic společného s tím, že kokosový olej prostě je vysoce komodogenní, má velké molekuly, takže i kdyby si, já nevím, někdo sebevíc namočil vlasy, tak ten kokosový olej se tam zkrátka a dobře nedostane. :D Já to tedy vidím v dnešní době jako velký mýtus, dříve ženy nepoužívaly a v hodně dávné době snad mikroskopy ani neměly, aby věděly, jakou stavbu kokosový olej má. Dnes už se to ví a přijde mi to spíše jako marketingový tah a dříve mýtus. Je to fakt, který prostě nejde obrátit, i kdyby prasata uměla lítat. Takže ne, ten zázračný kokosový olej vlasy neumí vyživit. Pouze Ti na vlasu vytvoří “pláštěnku”, a to tak, že vlas zevnitř poté nic nevyživí. Prostě není a nebude nikdy dobrý na vlasy, už kvůli těmto vědeckým/nevědeckým faktům. Nemá tu schopnost vlas jakkoliv vyživit, naopak, kvůli výše zmíněným faktům, které nejsou vycucané z prstu, ale jsou založeny na reálných faktech. To jsou ty nešvary používat potraviny místo kosmetiky.
    Kdyby se kondicioner uměl v dnešní době používat správně, tak total uhlazené a lesklé vlasy jsou raz dva. :))
    A v poslední řadě posílám odkaz na podcast, kde dvě profesionální kadeřnice de facto hned na začátku podcastu se zmiňují právě o tom dosud omílaném kokosáku. Doopravdy doporučuji, aby si to poslechni všichni, kteří kokosový olej využívají a nejen to, aby se dozvěděli něco i více: https://ceskepodcasty.cz/episode/Sb29thNSDF8jAuQyweAS

    Já děkuji za rozsáhlou odpověď, hezké úterý!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Jsem vždycky ráda, když se ozve někdo, kdo má v dané oblasti větší přehled, a věnuje svůj čas napsání komentáře. Podcast si ráda poslechnu. :)

      Vymazat
  10. Tak já se přiznám, že jedu na vlně běžné drogeriové kosmetiky, s přírodními kousky moc (možná by se slušelo říci spíš vůbec) zkušenosti nemám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však pokud kosmetika vyhovuje, není důvod ji měnit. Já na tu běžnou moc dobře nereaguji, tak jsem byla k přírodním alternativám dotlačená spíše okolnostmi a nakonec jsem zjistila, že je mi mnohem bližší a vlastně mě i celý proces péče o tělo a pleť začal více bavit. :)

      Vymazat
  11. Purity Vision mám moc ráda taktéž. Používám především jejich květinové vody - levandulovou asi nejvíce. Teď jsem nakupovala kosmetiku i očekávané ratolesti a taktéž jsem sáhla po Purity Vision a jejich dětské řadě :-). S tím heřmánkem pro děti bych ale byla vcelku hodně opatrná. Už z několika zdrojů jsem zaslechla, že heřmánek je vcelku velký alergen, a tak by člověk měl být opatrný, pokud chce tuto bylinku použít pro malé dítě, především novorozeně, jelikož jejich pokožka je opravdu hodně citlivá a mohlo by to spíš nadělat paseku. Na Havlíkovou apotheku se chystám dlouho, ale ještě jsem od nich nic neobjevila. Za mě ale musím vychválit ještě jednu českou přírodní kosmetickou značku a tím je Lobey. Mají naprosto skvělé odličovací mléko a jemnou čistící pěnu na obličej. Chválená je i jejich intimní pěna, ale tu jsem ještě nezkoušela, ale zrovna už ji mám objednanou, jelikož ji chválí do nebes, co se týče poporodní péče, což bude za chvíli moje téma :-D. Používají ji ale prý i na holení a právě pro děti na mytí. Ještě mám od nich vyhlídnuté jiné věci, ale beru to vždy tak nějak postupně, není to úplně nejlevnější záležitost. Co se mi ale u nich líbí moc, že stačí plné balení koupit jen jednou a poté ekologicky už jen doplňující pytlíčky, které se přelijou do dávkovače.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alergie na heřmánek je častá, měla ji i moje spolubydlící. Podobně také reakce třeba na med, takže ano, toto je bohužel u přírodní kosmetiky něco, co si musí každý sám na sobě vyzkoušet, zda mu některá bylinka namísto pomoci spíše nedělá zle, a případně se jí vyhnout. Pro novorozeňátko bych také volila kosmetiku určenou přímo pro nejmenší děti.

      O Lobey jsem ještě neslyšela, děkuji za tip!

      Vymazat
  12. Já používám na obličej krémy od české značky Bione. Kupuji je v jednom bio krámku.
    Na tělo jsem si oblíbila dětské mléko Linteo, což je taktéž česká značka. Ale nedávno jsem si na Levnoshopu koupila mléko značky Le Petit Marseillais. Mléko je skvělé, ale podruhé si ho už nekoupím, neb od této značky se tu nedá nic sehnat - budu si asi muset udělat výlet do Francie.
    Z tebou zmiňovaných produktů bych chtěla vyzkoušet Český krém a určitě ten tuhý šampón. Tuhé šampóny jsem zatím měla dva a vždy jsem po nich měla vlasy jak žíně :-) Hrubé a bez lesku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ooo, Le Petit Marseillais vypadá luxusně! Bione mě trochu odrazuje, že neuvádí složení. Prozkoumám, až na ně někdy narazím. Ty opravdu přírodní značky se totiž obvykle pochlubí rády...

      Havlíkova apotéka nabízí vzorky, mají těch krémů na výběr více. Každému bude asi vyhovovat jiný, tak je fajn, že se dají vyzkoušet nanečisto - ostatní, co jsem měla doma, mi tolik nesedly. Ty tuhé šampony mi obvykle dělaly totéž, co tobě. Kvitok a LUSH jsou jediné dvě výjimky. :)

      Vymazat
  13. Díky za tento článek. Zrovna mám období přesvědčení, že bych se o sebe měla více starat, a kosmetika je jednou z položek na seznamu. :-D Zkoušela jsem pleťové masky z Havlíka, ale nějak zvlášť mě nanadchly, možná by potřebovaly delší užívání. Z tohoto výběru mě zaujal ATOK, kouknu se, jestli ho tady někde neseženu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tlapko, Atok spíše online, v kamenných obchodech jej mají málokdy. Moje kosmetička říkala, že kosmetiku míchají až dle objednávek, aby byla co nejčerstvější. Každopádně doporučuji. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!